Göz tembelliği, çocukluk döneminde normal bir görüş gelişmeyen gözdeki görme azlığına denir. Genellikle tek gözde meydana gelir. Sıktır ve yaklaşık her 100 kişiden 2-3`ünde görülür. Göz tembelliğinin tedavisi için ideal zaman bebeklik dönemi veya hayatın ilk yıllarıdır.
Göz Tembelliği`nin sebebi nedir?
Gözlerin normal kullanımını ve görsel gelişimi bozan her durum göz tembelliği yapabilir. Pekçok vakada göz tembelliğine yol açan durum kalıtsaldır. Göz tembelliği veya şaşılık yönünden pozitif hikaye veren bir ailenin, çocuğunu erken dönemde bir göz muayenesinden geçirmesi şarttır. Göz tembelliğinin üç ana nedeni vardır: • Şaşılık: En sık göz tembelliği sebebidir. Kayan göz görüntüyü beyne iletmez ve çocuk sadece daha iyi gören gözünü kullanır. • İki göz arasında kırılma kusuru farkı: Kırılma kusurları gözlükle düzeltilebilen göz bozukluklarıdır. Görüntüyü odaklayamayan gözde tembellik gelişir. Dışarıdan her ne kadar sağlıklı gözükse de bu göz tembeldir. Bu, göz tembelliğinin en zor tespit edilen şekli olup görmenin dikkatli ölçümünü gerektirir. • Normalde berrak olması gereken göz dokularının bulanıklığı: Katarakt gibi bir göz hastalığı göz tembelliği yapabilir. Berrak görüntü oluşumunu engelleyen her faktör çocukta tembelliğe yol açabilir. Bu da tembelliğin en ağır formudur
Görme kaybı nasıl engellenebilir?
Tembelliğin tedavisi aynı zamanda şu iki faktörle de ilişkilidir:
Göz tembelliğinin ne kadar şiddetli olduğu
Tedavi başlandığında çocuğun kaç yaşında olduğu
Problem erken tespit edilip tedavi edilirse çoğu çocukta görme artar. Bazen kısmi tedaviye 9 yaşına kadar devam etmek gerekebilir. Bu yaştan sonra göz tembelliği genellikle tekrarlamaz. Göz tembelliği erken çocukluk döneminden sonra tespit edilirse yani 9-10 yaşlarından sonra tespit edilirse tedavi başarılı olmayabilir. Şaşılık ve kırılma kusuruna bağlı göz tembelliklerinin tedavileri ortam bulanıklıklarına bağlı tembelliklerin tedavilerine göre daha geç yaşlarda bile daha başarılı olabilir.