Oküloplasti Nedir ?
Oküloplastik cerrahi göz biliminin göz kapakları, gözyaşı yolları ve orbita (göz çukuru) hastalıklarıyla ilgilenen branşıdır. Okuloplasti bölümünde göz torbalarının alınmasından protez göze, göz içi tümör ameliyatlarından, botoksa kadar her türlü tedavi ve estetik cerrahi uygulamaları gerçekleştirilmektedir.
Göz Kapakları, Gözyaşı Yolları Rahatsızlıkları
Göz kapaklarımızın kendine özgü bir yapısı vardır. Göz kapakları gözlerimizi korurlar ve gözlerimizin istenilen ıslaklıkta kalmasını sağlarlar. Göz yaşı yabancı maddelerin gözden uzaklaştırılmasını sağlar, göz için gerekli olan ıslaklığı oluşturur ve koruyucu maddeleri içerir. Görevini tamamlayan göz yaşı boşaltım sistemi ile burna akar. Kaşlar ile kirpikler göz kapaklarına yardım ederler ve duygularımızın ifadesinde önemli rol oynarlar. Bu dokuların rahatsızlıkları genellikle kendilerine özgü anatomik yapılarının sonucudur. Göz kapağı rahatsızlıkları ile başlayalım Alt ve üst göz kapakları anatomik olarak birbirlerine çok benzerler. Her göz kapağının iki önemli kası vardır. Bir kas göz kapağını açmaya ( retraktör- levator), diğeri ise kapamaya (sifinkter-orbikülaris oküli) yarar. Bu iki kasın arasında orbita yağ dokusu bulunur. Alt göz kapağı daha hareketsiz, üst göz kapağı ise bir araba cam sileceği gibi hareketlidir. Göz kapaklarının doğuştan yada yaşlanmaya bağlı rahatsızlıkları vardır. En sık görüleni tozisi olarak adlandırılan göz kapağı düşüklükleridir. Doğuştan olduğu zaman genellikle göz kapağını kaldıran kasın iyi gelişmemesine bağlıdır. Yaşlanmaya bağlı olarakta oluşabilir. Sebep gözkapağını kaldıran kasın zaman içinde yıpranmasıdır. Her iki durumun da tedavisi cerrahidir. Eğer gözkapağını kaldıran kasın bir miktar fonksiyonu var ise bu kası güçlendirmeye yönelik cerrahi uygulanır. Bu konu ile ilgili sıkça sorulan sorular şunlardır: Göz kapağı düşüklüğünde ameliyat kaç yaşındayken yapılmalıdır? Eğer göz kapağı çok düşükse ve gözbebeğini kapıyorsa göz tembelliğini önlemek amacıyla ameliyat ilk yaşlarda uygulanmalıdır. Göz bebeği açıksa ameliyat estetik kaygılarla gerçekleştirilir. Çocuğun kendini tanımaya başladığı okul öncesi dönem (4-6 yaş arası) ameliyat için en uygun zamandır. Aksi halde çocukta psikolojik sorunlar oluşabilmektedir. Ptozis ameliyatı sonrası göz açıkta kalır mı? Kapak düşüklüğü ne kadar ağır ise uygulanacak cerrahi işlem o kadar kapsamlı ve büyük olmaktadır. Her ptozis ameliyatı sonrası özellikle ilk aylarda bir miktar açık kalma kaçınılmazdır. Fakat bu soruna karşı gözün kendi korunma mekanizmaları mevcuttur. Ptozis ameliyatı sonrası hastanede yatmak gerekli midir? Hayır. Ameliyat bittikten sonra eve gidilebilir. Hastanın yaşı uygunsa ameliyatlar lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Kapak kıvrımına gizlenen ve iz bırakmayan dikişler ameliyattan 1 hafta sonra alınır.
Göz Kapağı Düşüklüğü (Pitozis) Nedir ?
Göz kapağı hastalıklarının en sık rastlanılan şekli "pitozis" olarak adlandırılan üst kapağının düşüklüğüdür. Göz kapağı düşüklüğü bir veya her iki göz kapağını da etkileyebilir, kalıtımsal olabilir ve doğuştan olabileceği gibi yaşlanma, travma veya sinir felci gibi sebeplere bağlı olarak sonradan da ortaya çıkabilir. Doğuştan olan kapak düşüklüğü göz kapağını kaldıran levator kasının gelişimindeki bozukluktan kaynaklanırken, yaşlanmaya bağlı olan kapak düşüklüğü kapağı kaldıran kasın zaman içinde esnemesinden kaynaklanır. Kapak düşüklüğü çok hafif olabileceği gibi göz bebeğini örtecek kadar ileri boyutta olduğunda görmeyi de engelleyebilir. Doğuştan olan kapak düşüklüklerine konjenital (doğumsal) pitozis adı verilir. Göz bebeğini örtecek kadar ileri olan doğumsal kapak düşüklükleri görme gelişimini engelleyerek göz tembelliğine yolaçacağından bu hastalarda tedavinin zamanlaması önem taşır ve kapak düşüklüğünün acil olarak düzeltilmesi gereklidir. Görmeyi etkilemeden sadece kozmetik sorun oluşturan hafif dereceli kapak düşüklükleri ise çocuğun toplum içinde kendini daha rahat hissetmesi ve psikolojik gelişiminin olumsuz etkilenmemesi için çocuk okula başlamadan hemen önce (5-6 yaş civarı) düzeltilmelidir. Pitozisin tedavisi cerrahi olarak yapılır. Hafif doğumsal kapak düşüklüğü ve yaşlanmaya bağlı oluşan kapak düşüklüklerinde ameliyatta göz kapağını kaldıran kas kısaltılarak güçlendirilir. Sinir felcine bağlı olan veya kas işlevinin çok az olduğu ağır doğumsal pitoziste ise göz kapağı deri altından silikon bandlarla hastanın alın kasına asılarak hastanın kaşlarını kaldırarak gözlerini açabilmesi sağlanır.
Göz Altındaki Torbalar Tedavi Edilebilir mi ?
Günümüzde göz altında yapısal veya yaşa bağlı olarak gelişen torbalanmalar estetik ameliyatla başarılı olarak ortadan kaldırılmakta, daha genç ve sağlıklı bir görünüm sağlanabilmektedir.
Göz Kapaklarındaki Tümörler
Göz kapağının habis tümörleri de göz kapağında oluşabilen rahatsızlıklardan biridir. Daha sıklıkla ?azal hücreli kanser?olarak görülür. Göz kapağında iyileşmeyen, sürekli büyüyen, kaşınan ve kanayan bir lezyon şeklinde karşımıza çıkarlar. Tedavisi cerrahi olarak lezyonun etrafındaki sağlam dokuyla birlikte çıkarılması ve göz kapağının vücudun başka dokularını da kullanarak onarılmasıdır. Bazı durumlarda ?riyoterapi?olarak adlandırılan lezyonun dondurulması şeklinde bir tedavi de uygulanabilir. Bazal hücreli kanser kan yoluyla ?araciğer, beyin gibi- uzak dokulara yayılmaz. Göz kapaklarında rastlanılan ve tedavisi en zor olan tümör ?align Melanom?dur. Göz kapağı tümörleri korkutucu ve kötü gözükseler de tedavi sonuçları çok iyidir.Göz kapağı tümörlü hastanın ameliyat öncesi ve sonrası görünümü.
Kozmetik Kapak Cerrahisi
Alt ve üst gözkapaklarında zaman içinde istenmeyen değişiklikler oluşur. Bu değişimde genetiğin yani kalıtımında rolü büyüktür. Çok ince olan üst gözkapağı derisi devamlı hareketin sonucunda sarkar, yerçekinin etkisiyle gözün terafını saran yağ dokuları özellikle alt gözkapağında öne doğru torbalanırlar. Tedavi cerrahidir. Fazlalık olan cilt ve yağ dokuları alınır. Üst göz kapağı estetiği uygulanılan 27 yaşındaki hastanın ameliyat öncesi ve sonrası görünümü Göz çevresindeki kırışıklıkları nasıl tedavi ettirebilirim? Kırışıklıkların tedavisinde Botulinum toksini (Botox) yada laser kullanılır. Kırışıklıkların tedavisi cerrahi ?meliyatla- değildir. Botox basit bir iğneden ibarettir. Botox ile kırışıklığa sebep olan kasta kısmi bir felç yaratılır. Etki 4-6 ay sürer. Basit fakat dikkatli uygulanması gereken bir yöntemdir. Aksi takdirde istenmeyen kaslarda fonksiyon azalması oluşabilir.
Botox Kimlere Yapılır ?
Botox göz çevresi kırışıklıklarını düzeltmek, kaşları kaldırmak gibi estetik amaçlı kullanıldığı gibi blefarospazm denen kasılma hastalığında da çok iyi sonuçlar vermektedir.